Większość z nas rozróżnia tylko dwa typy oliwek: czarne i zielone. Ale oliwki mają wiele odmian.
Do najbardziej znanych oliwek należą:
- Hiszpańskie: Arbequina, Bical, Blanqueta, Cornicabra,
- Włoskie: Cipresino, Coratina, Frantoio, Grappoio, Intrana, Leccino,
- Greckie: Adriamitini, Amigdalolia, Chalkidiki, Kalamon,
- Francuskie: Picholine, Niçoise, Lucques.
Czym się różnią?
Na pewno kolorem, wielkością, smakiem. Kolor nie zależy od rodzaju oliwek . Barwa oliwek związana jest bardziej z momentem zbioru lub obróbką końcową. Zielone oliwki to owoce zebrane zanim dojrzeją, ale w momencie osiągnięcia odpowiedniej wielkości. Czerwone lub brązowe a nawet fioletowe to oliwki zebrane w późniejszej fazie dojrzewania, ale przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałymi oliwkami są dopiero oliwki czarne.
Świeżo zebrane oliwki z drzewa są gorzkie, w związku z tym poddaje się je procesowi kiszenia. Aby oliwki posiadały łagodny smak pozbawiony goryczy, najpierw trzymane są w zalewie zasadowej, później wkładane są do solanki. Oliwki czarne trzymane są w zalewie przez co posiadają łagodniejszy smak. Zielone i czerwone oliwki marynowane są tylko
w solance przez co mają intensywniejszy i gorzki smak.
w solance przez co mają intensywniejszy i gorzki smak.
Czy są zdrowe?
Oliwki, mimo, że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 10
oliwek to zaledwie 37 kcal. Do tego oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej
kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E
- czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też
cenne minerały fosfor, potas, żelazo i miedź i sporo błonnika.
Najlepiej byłoby spróbować wszystkich i zdecydować które nam najlepiej smakują. Ale czy to w ogóle wykonalne? 40% światowej produkcji oliwek pochodzi z Hiszpanii, 15% z Włoch, 10% z Grecji.
Oliwki stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju potraw od ryb po makarony. Mogą być też świetną przekąską. Warto pokosztować :). Smacznego!
Oliwki stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju potraw od ryb po makarony. Mogą być też świetną przekąską. Warto pokosztować :). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz