Dziś coś na ostro. Zupa dyniowa z pomarańczą i papryczką Cayenne.
Składniki:
- 1 mała dynia (do 0,5 kg),
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
- łyżka startego imbiru,
- bulion warzywny,
- 1 ziemniak,
- papryczka Cayenne.
Przygotowanie
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy
i kroimy na mniejsze części. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wszystkie składniki. Mieszając co 2-3 minuty. Podsmażyć przez około 5 minut, tak żeby czosnek się zarumienił, nie spalił. Warzywa zalewamy bulionem, tak żeby przykryć całą dynię, dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy trochę startego imbiru. Dodajemy trochę papryczki Cayenne. Zagotowujemy przez 5 minut i zupa gotowa.
i kroimy na mniejsze części. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wszystkie składniki. Mieszając co 2-3 minuty. Podsmażyć przez około 5 minut, tak żeby czosnek się zarumienił, nie spalił. Warzywa zalewamy bulionem, tak żeby przykryć całą dynię, dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy trochę startego imbiru. Dodajemy trochę papryczki Cayenne. Zagotowujemy przez 5 minut i zupa gotowa.
Jak podawać
Zupę przelewamy do talerza lub miseczki, można podawać z paluszkami rozmarynowymi lub grzankami z czosnkiem.
rewelacyjna konsystencja!
OdpowiedzUsuń