czwartek, 10 września 2015

Zupa dyniowa z pomarańczą i papryczką Cayenne.


Dziś coś na ostro. Zupa dyniowa z pomarańczą i papryczką Cayenne.

Składniki:

  • 1 mała dynia (do 0,5 kg),
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
  • łyżka startego imbiru,
  • bulion warzywny,
  • 1 ziemniak,
  • papryczka Cayenne.

Przygotowanie

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy
i kroimy na mniejsze części.  Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy w
szystkie składniki. Mieszając co 2-3 minuty. Podsmażyć przez około 5 minut, tak żeby czosnek się zarumienił, nie spalił. Warzywa zalewamy bulionem, tak żeby przykryć całą dynię, dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy trochę startego imbiru. Dodajemy trochę papryczki Cayenne. Zagotowujemy przez 5 minut i zupa gotowa.

Jak podawać 

Zupę przelewamy do talerza lub miseczki, można podawać z paluszkami rozmarynowymi lub grzankami z czosnkiem.

              

 

1 komentarz: