wtorek, 19 stycznia 2016

Zupa z suszonych pomidorów i mascarpone


Składniki: (4 porcje)


  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • bazylia,
  • pieprz, sól,
  •  4 łyżki mascarpone,
  • pomidory w całości - 4 sztuki
Por kroimy w drobne krążki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por, które musimy zeszklić. Na patelni krótko podsmażamy pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory, dodajemy pomidory, chwilę razem smażymy, przekładamy do garnka. Dodajemy zgnieciony czosnek. Wszystko zalewamy 2 litrami bulionu. Dusimy wszystko razem około 20 minut. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na koniec dodajemy mascarpone, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści.

I gotowe! smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz