środa, 9 września 2015

Zupa dyniowa z chipsami z sera rubin i imbirem


Składniki:

  • 1 mała dynia (0,5 kg),
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • imbir,
  • 1 ziemniak,
  • sól,
  • ser rubin.

Przygotowanie

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części.  Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wszystkie składniki. Mieszając co 2-3 minuty. Podsmażyć przez około 5 minut, tak żeby czosnek się zarumienił, nie spalił. Ścieramy trochę sera sługodojrzewającego "RUBIN".
Warzywa zalewamy bulionem, tak żeby przykryć całą dynię, dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy trochę startego imbiru. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. 



2 komentarze:

  1. genialny kolor i konsystencja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Polecam spróbować, zupa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a jaka pyszna :) Idealna na jesienną aurę :) Pozdrawiam

      Usuń