Składniki na ciasto naleśnikowe (gryczane):
- 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej,
- 1 lub 1,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub pszennej,
- 2 łyżki oliwy extra vergin,
- sól,
- pieprz,
- parmezan.
Zmiksować na proszek kaszę gryczaną (np. w młynku do kawy) i odmierzyć 1 szklankę
(1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, ewentualnie mąkę pszenną, szczyptę soli, jajka, oliwę i mleko (dla osób które nie przyswajają mleka, może być woda), jednakże ja osobiście wolę wersję z mlekiem :). Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Następnie smażymy na patelni po około pół minuty z każdej strony.
(1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, ewentualnie mąkę pszenną, szczyptę soli, jajka, oliwę i mleko (dla osób które nie przyswajają mleka, może być woda), jednakże ja osobiście wolę wersję z mlekiem :). Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Następnie smażymy na patelni po około pół minuty z każdej strony.
Jeżeli w sklepie uda Wam się kupić mąkę gryczaną, wtedy pomijamy składnik mąki kukurydzianej lub pszennej.
Poniższe naleśniki wykonałam na bazie zmielonej kaszy gryczanej i mąki pszennej.
Nadzienie:
- ser żółty,
- pieczarki,
- rukola,
- prosciutto,
- parmezan.
Do środka naleśników ścieramy dużo sera żółtego i parmezanu. Najlepiej jeszcze na patelni żeby sery mogły się rozpuścić. Na rozpuszczony ser, dodać, prosciutto, wcześniej lekko podduszonej pieczarki (na wodzie, z szczyptą soli) i rukolę.
Sos:
- jogurt grecki,
- śmietana 18%,
- czosnek,
- koperek.
Jogurt grecki wymieszać ze śmietaną, dodać koperek, czosnek i sól do smaku. Konsystencja sosu nie powinna być za gęsta.
Smacznego!
Polecam - pyszne, bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuń