wtorek, 25 sierpnia 2015

Naleśniki gryczane z rukolą, prosciutto i pieczarkami


Składniki na ciasto naleśnikowe (gryczane):

  • 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej, 
  • 1 lub 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 2 łyżki oliwy extra vergin,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan.
Zmiksować na proszek kaszę gryczaną (np. w młynku do kawy) i odmierzyć 1 szklankę
(1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, ewentualnie mąkę pszenną, szczyptę soli, jajka, oliwę i mleko (dla osób które nie przyswajają mleka, może być woda), jednakże ja osobiście wolę wersję z mlekiem :). Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Następnie smażymy na patelni po około pół minuty z każdej strony. 

Jeżeli w sklepie uda Wam się kupić mąkę gryczaną, wtedy pomijamy składnik mąki kukurydzianej lub pszennej.

Poniższe naleśniki wykonałam na bazie zmielonej kaszy gryczanej i mąki pszennej.

Nadzienie:

  • ser żółty,
  • pieczarki,
  • rukola,
  • prosciutto,
  • parmezan.
Do środka naleśników ścieramy dużo sera żółtego i parmezanu. Najlepiej jeszcze na patelni żeby sery mogły się rozpuścić. Na rozpuszczony ser, dodać, prosciutto, wcześniej lekko podduszonej pieczarki (na wodzie, z szczyptą soli) i rukolę.

Sos:

  • jogurt grecki,
  • śmietana 18%,
  • czosnek,
  • koperek.
Jogurt grecki wymieszać ze śmietaną, dodać koperek, czosnek i sól do smaku. Konsystencja sosu nie powinna być za gęsta. 

Smacznego!




1 komentarz: