wtorek, 25 sierpnia 2015

Naleśniki gryczane ze szpinakiem.


Moje nowe odkrycie kulinarne! Naleśniki gryczane ze szpinakiem dla każdego :). 

Składniki na ciasto naleśnikowe (gryczane):

  • 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej, 
  • 1 lub 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub pszennej,
  • 2 łyżki oliwy extra vergin,
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan

Zmiksować na proszek kaszę gryczaną (np. w młynku do kawy) i odmierzyć 1 szklankę
(1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, ewentualnie mąkę pszenną, szczyptę soli, jajka, oliwę i mleko (dla osób które nie przyswajają mleka, może być woda), jednakże ja osobiście wolę wersję z mlekiem :). Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Następnie smażymy na patelni po około pół minuty z każdej strony. 

Jeżeli w sklepie uda Wam się kupić mąkę gryczaną, wtedy pomijamy składnik mąki kukurydzianej lub pszennej.

Poniższe naleśniki wykonałam na bazie zmielonej kaszy gryczanej i mąki pszennej.


Nadzienie:

  • liście szpinaku lub szpinak rozdrobiony,
  • czosnek,
  • sól,
  • śmietana,
  • serek topiony (śmietankowy).
Jako zwolenniczka produktów jak najmniej rozdrobionych, polecam szpinak w liściach, szpinak baby, jeśli natomiast do dyspozycji macie szpinak rozdrobiony też oczywiście może być wykorzystany. Na oliwie podsmażamy czosnek, dodać szpinak i lekko podsmażyć. Po 5 minutach dodać serek śmietankowy i śmietanę, doprawić solą do smaku. Tak przygotowany nadzieniem możemy nafaszerować przygotowane naleśniki.

Śmietany do szpinaku należy dodać więcej żeby nadzienie nie było za suche. 

Poniżej propozycja podania z kiełkami słonecznika. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz