Moje nowe odkrycie kulinarne! Naleśniki gryczane ze szpinakiem dla każdego :).
Składniki na ciasto naleśnikowe (gryczane):
- 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej,
- 1 lub 1,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub pszennej,
- 2 łyżki oliwy extra vergin,
- sól,
- pieprz,
- parmezan
Zmiksować na proszek kaszę gryczaną (np. w młynku do kawy) i odmierzyć 1 szklankę
(1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, ewentualnie mąkę pszenną, szczyptę soli, jajka, oliwę i mleko (dla osób które nie przyswajają mleka, może być woda), jednakże ja osobiście wolę wersję z mlekiem :). Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Następnie smażymy na patelni po około pół minuty z każdej strony.
(1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, ewentualnie mąkę pszenną, szczyptę soli, jajka, oliwę i mleko (dla osób które nie przyswajają mleka, może być woda), jednakże ja osobiście wolę wersję z mlekiem :). Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Następnie smażymy na patelni po około pół minuty z każdej strony.
Jeżeli w sklepie uda Wam się kupić mąkę gryczaną, wtedy pomijamy składnik mąki kukurydzianej lub pszennej.
Poniższe naleśniki wykonałam na bazie zmielonej kaszy gryczanej i mąki pszennej.
Nadzienie:
- liście szpinaku lub szpinak rozdrobiony,
- czosnek,
- sól,
- śmietana,
- serek topiony (śmietankowy).
Jako zwolenniczka produktów jak najmniej rozdrobionych, polecam szpinak w liściach, szpinak baby, jeśli natomiast do dyspozycji macie szpinak rozdrobiony też oczywiście może być wykorzystany. Na oliwie podsmażamy czosnek, dodać szpinak i lekko podsmażyć. Po 5 minutach dodać serek śmietankowy i śmietanę, doprawić solą do smaku. Tak przygotowany nadzieniem możemy nafaszerować przygotowane naleśniki.
Śmietany do szpinaku należy dodać więcej żeby nadzienie nie było za suche.
Poniżej propozycja podania z kiełkami słonecznika. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz