wtorek, 21 lipca 2015

Łosoś w paprykowo-cytrynowej marynacie.


Dla wszystkich miłośników ryb - łosoś w paprykowo-cytrynowej marynacie.

Składniki:  

  • porcja łososia,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka biała,
  • 1 papryka żółta,
  • kolendra,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna,
  • winogron zielony,
  • winogron czerwony,
  • sałata (do dekoracji)

Marynata:

Myjemy papryki, czyścimy z pestek, kroimy na małek kawałki. Do blendera wsypujemy pokrojoną paprykę. Następnie wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek. Dodajemy do smaku soli, pieprzu
i kolendry. Wyciskamy z połówki cytryny sok. Blendujemy wszystko do połączenia się składników.

 W przygotowanej marynacie moczymy rybę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie do blaszki z oliwą przekładamy łososią i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Do dekoracji używamy sałaty, cytryny, zielonego i czerwonego winogrona. Świetnie komponuje się paprykowy łosoś z słodkimi owocami. Polecam. 
 



Smacznego !   

1 komentarz: