Dla wszystkich miłośników ryb - łosoś w paprykowo-cytrynowej marynacie.
Składniki:
- porcja łososia,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka biała,
- 1 papryka żółta,
- kolendra,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- cytryna,
- winogron zielony,
- winogron czerwony,
- sałata (do dekoracji)
Marynata:
Myjemy papryki, czyścimy z pestek, kroimy na małek kawałki. Do blendera wsypujemy pokrojoną paprykę. Następnie wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek. Dodajemy do smaku soli, pieprzu
i kolendry. Wyciskamy z połówki cytryny sok. Blendujemy wszystko do połączenia się składników.
i kolendry. Wyciskamy z połówki cytryny sok. Blendujemy wszystko do połączenia się składników.
W przygotowanej marynacie moczymy rybę. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie do blaszki z oliwą przekładamy łososią i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Do dekoracji używamy sałaty, cytryny, zielonego i czerwonego winogrona. Świetnie komponuje się paprykowy łosoś z słodkimi owocami. Polecam.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń