A tym razem coś po polsku. Wiosenno-letni barszcz czerwony z botwiną i jajkiem. Idealna propozycja na rodzinny niedzielny obiad :).
Korzystamy z młodych warzyw tego lata! Jakie pyszne.
Składniki:
- 5 ziemniaków ziemniaków,
- pęczek botwinki,
- 5 młodych buraków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 łyżkę octu winnego,
- cytryna,
- żeberko,
- 1 łyżeczka cukru,
- śmietana 18%
- 2 jajka,
- koperek,
- szczypiorek,
- łyżeczka cukru.
Marchewkę, pietruszkę i seler opłukać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Dwa buraki obrać, pokroić i wrzucić do warzyw.
Do garnka dodać żeberko, ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i sól do smaku, zalać wodą i gotować przez około 30-40 minut aby powstał bulion warzywno-mięsny.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do gotującego się bulionu. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a część łodygi botwinki pokroić i dorzucić do wywaru.
Następnie pozostałe buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dzięki temu barszcz nabierze mocnego koloru. Wszystko jeszcze gotować 15 minut. Na koniec wycisnąć trochę cytryny, dodać 1 łyżkę octu winnego i łyżeczkę cukru.
Jajka gotujemy na twardo. Podajemy jako dodatek do barszczu. Do dekoracji młody koperek, szczypiorek i jedna łyżka śmietany. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz