niedziela, 2 sierpnia 2015

Barszcz z botwinką


A tym razem coś po polsku. Wiosenno-letni barszcz czerwony z botwiną i jajkiem. Idealna propozycja na rodzinny niedzielny obiad :).

Korzystamy z młodych warzyw tego lata! Jakie pyszne.

Składniki:

  • 5 ziemniaków ziemniaków,
  • pęczek botwinki,
  • 5 młodych buraków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  •  kawałek selera,
  • 1 łyżkę octu winnego,
  • cytryna,
  • żeberko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • śmietana 18%
  • 2 jajka,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • łyżeczka cukru.
Marchewkę, pietruszkę i seler opłukać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Dwa buraki obrać, pokroić i wrzucić do warzyw. 

Do garnka dodać żeberko, ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i sól do smaku, zalać wodą i gotować przez około 30-40 minut aby powstał bulion warzywno-mięsny.

Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do gotującego się bulionu. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a część łodygi botwinki pokroić i dorzucić do wywaru.

Następnie pozostałe buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dzięki temu barszcz nabierze mocnego koloru. Wszystko jeszcze gotować 15 minut. Na koniec wycisnąć trochę cytryny, dodać 1 łyżkę octu winnego i łyżeczkę cukru. 

Jajka gotujemy na twardo. Podajemy jako dodatek do barszczu. Do dekoracji młody koperek, szczypiorek i jedna łyżka śmietany. Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz