piątek, 15 maja 2015

Conchiglie rigate con spinaci e mozzarella




Powtórka z rozrywki. Czyli z serii "Makaron dobry jest" - Conchiglie rigate w trochę innym wydaniu. Muszle polecane do nadziewania i zapiekania.

Składniki:

  • conchiglie rigate 
  • szpinak - liście,
  • mozzarella,
  • pomidory
  • pomidory koktajlowe,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • serek topiony- śmietankowy,
  • czosnek,
  • śmietana.
Do gotującej się wody wrzucić makaron, nie przerywając wrzenia wody. Gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając) ok. 5 minut aby był al dente.

 Szpinak podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, dodać trochę serka topionego, najlepiej o maku śmietankowym. Do smaku dodać czosnek, sól i śmietanę. 

Przygotować pomidory, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, wrzucić do blendera i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji, Dodać soli, pieprzy i bazylii i powtórnie zblendować.

Powstały sos wykorzystać na spód formy do pieczenia jako sos do makaronu.

Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Makaron nadziać szpinakiem i mozzarellą. Poukładać nadziany makaron w formie z sosem, dorzucić pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.

Piec w temp. 180 C przez 10-15 min. 

Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz