Powtórka z rozrywki. Czyli z serii "Makaron dobry jest" - Conchiglie rigate w trochę innym wydaniu. Muszle polecane do nadziewania i zapiekania.
Składniki:
- conchiglie rigate
- szpinak - liście,
- mozzarella,
- pomidory
- pomidory koktajlowe,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- serek topiony- śmietankowy,
- czosnek,
- śmietana.
Do gotującej się wody wrzucić makaron, nie przerywając wrzenia wody. Gotować na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając) ok. 5 minut aby był al dente.
Szpinak podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, dodać trochę serka topionego, najlepiej o maku śmietankowym. Do smaku dodać czosnek, sól i śmietanę.
Przygotować pomidory, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, wrzucić do blendera i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji, Dodać soli, pieprzy i bazylii i powtórnie zblendować.
Powstały sos wykorzystać na spód formy do pieczenia jako sos do makaronu.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Makaron nadziać szpinakiem i mozzarellą. Poukładać nadziany makaron w formie z sosem, dorzucić pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki.
Piec w temp. 180 C przez 10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz