wtorek, 19 maja 2015

Cannelloni w sosie bolognese




A teraz moja specjalność :) Włoskie Cannelloni.

Składniki:

  • makaron Cannelloni,
  • 500 dag mięso mielone,
  • 3-4 pomidory,
  • bazylia,
  • sól, 
  • pieprz,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • papryka,
  • mozzarella.
Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól,
  • pieprz, 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Do podsmażonego mięsa dodać, pokrojone pomidory w kostkę. Posiekać bazylię, dodać do smaku. 

Wypełnić makaron cannelloni przygotowanym farszem. Makaron nie gotujemy w wodzie, gdyż ciężko będzie faszerować makaron farszem.



Następnie do garnka wrzucić 2 łyżki masła, roztopić. Dodać 2 łyżki mąki, stale mieszając. Dodać 1 szklankę mleka. Doprawić do smaku solą, pieprz i gałką muszkatołową. Gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż sos stanie się gęstszy. Ciągle mieszać żeby nie przywarł do dna garnku.

Formie ceramiczną posmarować oliwą z oliwek, następnie poukładać nafaszerowany makaron w formie, blisko siebie. Dodać sos z pokrojonych pomidorów.

Na wierzch wylać przygotowany sos beszamelowy w taki sposób aby cały makaron był zakryty sosem. Makaron wtedy zmięknie.



Dodać mozzarellę i piec w piekarniku w 180 C przez 30-45 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz