Składniki:
- makaron Cannelloni,
- 500 dag mięso mielone,
- 3-4 pomidory,
- bazylia,
- sól,
- pieprz,
- olej lub oliwa z oliwek,
- papryka,
- mozzarella.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Do podsmażonego mięsa dodać, pokrojone pomidory w kostkę. Posiekać bazylię, dodać do smaku.
Wypełnić makaron cannelloni przygotowanym farszem. Makaron nie gotujemy w wodzie, gdyż ciężko będzie faszerować makaron farszem.
Następnie do garnka wrzucić 2 łyżki masła, roztopić. Dodać 2 łyżki mąki, stale mieszając. Dodać 1 szklankę mleka. Doprawić do smaku solą, pieprz i gałką muszkatołową. Gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż sos stanie się gęstszy. Ciągle mieszać żeby nie przywarł do dna garnku.
Formie ceramiczną posmarować oliwą z oliwek, następnie poukładać nafaszerowany makaron w formie, blisko siebie. Dodać sos z pokrojonych pomidorów.
Na wierzch wylać przygotowany sos beszamelowy w taki sposób aby cały makaron był zakryty sosem. Makaron wtedy zmięknie.
Dodać mozzarellę i piec w piekarniku w 180 C przez 30-45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz