niedziela, 31 maja 2015

Pizza z karczochami i prosciutto



Czas na włoską pizze :). Moje ulubione zestawienie składników! :). Polecam.

Ciasto na pizze:


  • 1,5 szklanki mąki (najlepiej wrocławskiej),
  • 0,5 szklanki ciepłej, przygotowanej wody,
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 25 g świeżych drożdzy,
  • przyprawy do smaku (oreganu, bazylia).
Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy do mąki, przyprawy oregano, oliwy z oliwek i soli.
W szklance wody rozpuszczamy 1/4 opakowania drożdzy, dodajemy szczyptę cukru. wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką żeby ciasto nie przeklejało się do blatu. Nie należy podsypywać dużą ilością mąki, żeby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut w misce w ciepłe miejsce, przykrywamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy ciasto na 2 - 5 mm. Następnie ciasto przekłuwamy widelcem. 


Składniki na pizze:

  • cebula czerwona,
  • mozzarella,
  • parmezan,
  • pomidory,
  • karczochy,
  • prosciutto,
  • oliwki.
Rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów z bazylią. Posypujemy startym parmezanem, Następnie dodajemy wszystkie, prosciuto, oliwki, karczochy, cebulę i mozzarellę. 

Piec w temperaturze 200° C przez 20-30 minut. Najlepiej korzystać z specjalnej formy do pieczenia pizzy, które posiada otwory, przepływające ciepłe powietrze.

Typową włoską pizzę pieczę się w specjalnych piecach w temperaturze 300-400° C przez 7-10 minut. Odpowiednia forma do pizzy pomoże przybliżyć nam się do pizzy z Neapolu! :)




Buon appetito! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz