Pasta - czyli podstawa włoskiego menu. We włoskiej kuchni makarony znane są jako "primi piatti" czyli pierwsze danie.
Makaron jest półproduktem co oznacza że należy go wcześniej odpowiednio przyrządzić. Makaron
w zależności od formy gotuje się od kilku do kilkunastu minut.
Włoska pasta jest jednym z podstawowych dań w Italii.
Czas gotowania: 11 minut
Makaron jest półproduktem co oznacza że należy go wcześniej odpowiednio przyrządzić. Makaron
w zależności od formy gotuje się od kilku do kilkunastu minut.
Włoska pasta jest jednym z podstawowych dań w Italii.
Rodzaje makaronów:
- Spaghetti - pochodzi z Neapolu. Swoim wyglądem spaghetti przypomina sznureczki, z włoskiego "spago".
Czas gotowania: 8 minut
- Farfalle
Czas gotowania: 10 minut
- Rigatoni - jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów, pochodzi z Rzymu i jest związany ściśle z włoską kulturą kulinarną.
Czas gotowania: 11 minut
- Conchiglie Rigate - to jeden z najbardziej cenionych makaronów na świecie, ze względu że łączy się z różnego rodzaju dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz