niedziela, 3 maja 2015

Viva la pasta - Part 1.


Pasta - czyli podstawa włoskiego menu. We włoskiej kuchni makarony znane są jako "primi piatti" czyli pierwsze danie.

Makaron jest półproduktem co oznacza że należy go wcześniej odpowiednio przyrządzić. Makaron
w zależności od formy gotuje się od kilku do kilkunastu minut.

Włoska pasta jest jednym z podstawowych dań w Italii.

Rodzaje makaronów:

  • Spaghetti - pochodzi z Neapolu. Swoim wyglądem spaghetti przypomina sznureczki, z włoskiego "spago".

Czas gotowania: 8 minut




  • Farfalle
Czas gotowania: 10 minut


  • Rigatoni - jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów, pochodzi z Rzymu i jest związany ściśle z włoską kulturą kulinarną. 

Czas gotowania: 11 minut


  • Conchiglie Rigate - to jeden z najbardziej cenionych makaronów na świecie, ze względu że łączy się z różnego rodzaju dodatkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz