niedziela, 26 kwietnia 2015

Łosoś pod szpinakową pierzynką



Składniki:

  • 2 porcje łososia
  • szpinak baby
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 1 pomarańcz
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do bruschetty
Dwa kawałki łososia czyścimy pod zimną wodą. Do pieczenia ryby przyda się naczynie żaroodporne.
Wkładamy rybę do naczynia, kropimy cytryną i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. 

Bardzo ważne żeby łososia zostawić w skórze. Cytryny i pomarańcza wycisnąć co będzie sosem w którym będzie piekła się ryba, następnie dodać oliwy z oliwek. Łosoś będzie wtedy delikatny i soczysty- nie suchy, jak to  łososiem bywa :)

Na patelni podsmażamy szpinak baby, wycisnąć czosnek, dodać soli do smaku, następnie dodać łyżkę śmietany 18%. Wszystko smażyć przez 10 minut.

Ziemniaki zostawić w koszulkach, skorupki dokładnie wyczyścić, pokroić w ćwiartki i w osobnym naczyniu żaroodpornym, polać oliwą z oliwek, solą i przyprawą do bruschetty. 

Do dekoracji:

Do upiększenia wykorzystać połówki pomarańcza.voilà!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz