Składniki:
- 2 porcje łososia
 - szpinak baby
 - 2 ząbki czosnku
 - cytryna
 - 1 pomarańcz
 - śmietana 18%
 - sól
 - pieprz
 - bazylia
 - ziemniaki
 - oliwa z oliwek
 - przyprawa do bruschetty
 
Dwa kawałki łososia czyścimy pod zimną wodą. Do pieczenia ryby przyda się naczynie żaroodporne.
Wkładamy rybę do naczynia, kropimy cytryną i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. 
Bardzo ważne żeby łososia zostawić w skórze. Cytryny i pomarańcza wycisnąć co będzie sosem w którym będzie piekła się ryba, następnie dodać oliwy z oliwek. Łosoś będzie wtedy delikatny i soczysty- nie suchy, jak to  łososiem bywa :)
Na patelni podsmażamy szpinak baby, wycisnąć czosnek, dodać soli do smaku, następnie dodać łyżkę śmietany 18%. Wszystko smażyć przez 10 minut.
Ziemniaki zostawić w koszulkach, skorupki dokładnie wyczyścić, pokroić w ćwiartki i w osobnym naczyniu żaroodpornym, polać oliwą z oliwek, solą i przyprawą do bruschetty. 




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz