wtorek, 12 stycznia 2016

Dorsz z kaszą jaglaną i potrawką warzywną


Zdrów jak ryba...? :) Warto wzbogacić swoją dietę o przepysznego dorsza. Dziś dorsz z kaszą jaglaną i potrawką warzywną.

Składniki: (2 porcje)

  • 2 kawałki dorsza,
  • kasza jaglana,
  • curry,
  • 5 marchewek,
  • pomidory -słodkie,
  • 3 pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna,
  • pietruszka.
Dorsza przygotować na blaszce, doprawić solą pieprzem, cytryną. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni C.

W tym samym czasie przyszykować kaszę jaglaną i potrawkę warzywną.

Kasza jaglana

Kaszę jaglaną gotować w wodzie wymieszanej z curry i solą. Wszystko gotować około 12 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć z saszetki, odsączyć.

Potrawka warzywna

Marchewki, pietruszkę obrać i pokroić w paski. Zagotować w wodzie aż zmiękną. Dodać pokrojone pomidory i zapiekać z oliwą z oliwek przez 5-7 minut.

Wszystko podawać razem. Dorsza posypać świeżą pietruszką i gotowe. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz