CIASTO KRUCHE:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- 2 żółtka.
MASA:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 5 łyżek cukru,
DEKORACJA:
Mąkę przesiać do misy, dodać pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Siekać składniki nożem aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać połowę jajka i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto można też zagnieść w melakserze lub mikserze planetarnym. Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę nakryć folią aluminiową tak aby dokładnie zakrywała spód i otulała boki. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę kremową ubić na sztywny krem razem z cukrem i zimną częścią mascarpone. Wyłożyć na ciasto kruche, na wierzch ułożyć truskawki, borówki, figi i orzechy laskowe.
Na koniec zetrze trochę skórki pomarańcza. Smacznego!
wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńMusiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńKamilka, pycha!
OdpowiedzUsuńAż dziw że my się nie skumałysmy na studiach z tym naszym talentem? I nie założyły biznesu - wtedy klientów by nie brakowało.