niedziela, 20 września 2015

Tarta z truskawkami, borówkami, figą i skórką pomarańczową.


CIASTO KRUCHE:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 żółtka.

MASA:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 5 łyżek cukru,

DEKORACJA:

  • truskawki,
  • borówki,
  • figi,
  • skórka pomarańcza,
  • orzechy laskowe.

Mąkę przesiać do misy, dodać pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Siekać składniki nożem aż powstanie drobna kruszonka, następnie dodać połowę jajka i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto można też zagnieść w melakserze lub mikserze planetarnym. Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę nakryć folią aluminiową tak aby dokładnie zakrywała spód i otulała boki. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę kremową ubić na sztywny krem razem z cukrem i zimną częścią mascarpone.  Wyłożyć na ciasto kruche, na wierzch ułożyć truskawki, borówki, figi i orzechy laskowe.
Na koniec zetrze trochę skórki pomarańcza. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilka, pycha!
    Aż dziw że my się nie skumałysmy na studiach z tym naszym talentem? I nie założyły biznesu - wtedy klientów by nie brakowało.

    OdpowiedzUsuń