Moussaka to tradycyjne danie greckie. Trochę smakowych wspomnień.
Składniki:
- 400-500 g mielonego mięsa,
- 2 małe bakłażany (lub 1 duży),
- 4-5 ziemniaków,
- przecier pomidorowy w kartoniku,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki tymianku,
- 2 łyżeczki oregano,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie
Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Osączyć, przesmażyć z obu stron na oleju. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać czosnek, przyprawić. Dołożyć pomidory, dusić 5 minut.
Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 min. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą z oliwek, na dół naczynia układać warstwy ziemniaków, mięsa mielonego, bakłażana, i tak kilka warstw, całość zakończyć ziemniakami.
Sos beszamelowy
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka mąki lub 1,5 szklanki,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, ciągle mieszając, połączyć składniki. Dodać 1 szklankę mleka. Następnie dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu i soli do smaku. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien zgęstnieć. Najlepiej jakby był bardzo gęsty tym samym można dodać zamiast szklanki mąki, 1,5 szklanki.
Przygotowaną Moussakę w naczyniu żaroodpornym polać sosem i piec przez 45 minut
w temperaturze 190 stopni C.
w temperaturze 190 stopni C.
Przed podaniem lekko schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz