poniedziałek, 28 września 2015

Moussaka


Moussaka to tradycyjne danie greckie. Trochę smakowych wspomnień.

Składniki:

  • 400-500 g mielonego mięsa, 
  • 2 małe bakłażany (lub 1 duży),
  • 4-5 ziemniaków,
  • przecier pomidorowy w kartoniku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie 

Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, odstawić na 15 minut. Osączyć, przesmażyć z obu stron na oleju. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać czosnek, przyprawić. Dołożyć pomidory, dusić 5 minut.
Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 min. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą z oliwek, na dół naczynia układać warstwy ziemniaków, mięsa mielonego, bakłażana, i tak kilka warstw, całość zakończyć ziemniakami.

Sos beszamelowy

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mąki lub 1,5 szklanki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.
Rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki, ciągle mieszając, połączyć składniki. Dodać 1 szklankę mleka. Następnie dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu i soli do smaku. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien zgęstnieć. Najlepiej jakby był bardzo gęsty tym samym można dodać zamiast szklanki mąki, 1,5 szklanki.

Przygotowaną Moussakę w naczyniu żaroodpornym polać sosem i piec przez 45 minut
w temperaturze 190 stopni C.

Przed podaniem lekko schłodzić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz