Składniki na sałatkę:
- mieszanka sałat z rukolą,
- ser feta,
- boczek,
- marchewka,
- pestki dyni,
- chleb pszenny na grzanki,
- ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- oregano,
- czosnek.
Mieszankę sałat opłukać na sitku, osuszyć i włożyć do szklanej misy. Ser feta pokroić w kostkę. Boczek pokroić w cienkie plastry, tak samo pokroić czosnek w cienkie plastry i podsmażyć razem na oliwie z oliwek (do zarumienienia się). Wcześniej ugotowaną marchewkę na miękko, pokroić i dodać do sałatki. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ziemniaki powinny być upieczone na kształt ziemniaczków amerykańskich.
Do szklanki wlać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, trochę wody, następnie dodać oregano i wyciśnięty czosnek. Całość wymieszać i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz