Pomidorowo mi:). A może zupa pomidorowa w innej wersji? Na kolację proponuję krem
z pomidorów z dodatkiem parmezanu i z grzankami. Idealna na lekką kolację w gronie rodziny lub nawet na romantyczną kolację. Pomidorówka w innej odsłonie :).
z pomidorów z dodatkiem parmezanu i z grzankami. Idealna na lekką kolację w gronie rodziny lub nawet na romantyczną kolację. Pomidorówka w innej odsłonie :).
Składniki:
- 6 pomidorów lub pomidory z puszki bez skórki,
- czosnek,
- cebula,
- oliwa z oliwek,
- grzanki,
- szczypiorek,
- parmezan,
- bulion,
- ziemniaki.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Smażymy przez 1 minutę. Następnie wsypujemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy wszystko z wcześniej przygotowanym bulionem.
W między czasie obieramy ziemniaki i gotujemy z solą do momentu aż będą miękkie.
Na patelni przygotowujemy małe grzanki z chleba pszennego. Kroimy chleb w kostkę
i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Na patelni przygotowujemy małe grzanki z chleba pszennego. Kroimy chleb w kostkę
i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy i wszystko miksujemy. Ziemniaki spowodują że zupa pomidorowa nabierze konsystencji kremu.
Wlewamy do miski, ścieramy trochę parmezanu do smaku i dekorujemy bazylią, szczypiorkiem
i grzankami.
i grzankami.
Świetna wersja pomidorowej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :). Zachęcam również do zapoznania się z przepisem na zupę dyniową :)
Usuńhttp://anoziwidelec.blogspot.com/2015/09/zupa-dyniowa-z-chipsami-serowymi-i.html
Pozdrawiam