sobota, 22 sierpnia 2015

Krem z pomidorów z parmezanem - Crema di pomodoro e parmigiano.




Pomidorowo mi:). A może zupa pomidorowa w innej wersji? Na kolację proponuję krem
z pomidorów z dodatkiem parmezanu i z grzankami. Idealna na lekką kolację w gronie rodziny lub nawet na romantyczną kolację. Pomidorówka w innej odsłonie :).

Składniki:

  • 6 pomidorów lub pomidory z puszki bez skórki,
  • czosnek,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • grzanki,
  • szczypiorek,
  • parmezan,
  • bulion,
  • ziemniaki.

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Smażymy przez 1 minutę. Następnie wsypujemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy wszystko z wcześniej przygotowanym bulionem.

W między czasie obieramy ziemniaki i gotujemy z solą do momentu aż będą miękkie.
Na patelni przygotowujemy małe grzanki z chleba pszennego. Kroimy chleb w kostkę
i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 

Ugotowane ziemniaki dodajemy do zupy i wszystko miksujemy. Ziemniaki spowodują że zupa pomidorowa nabierze konsystencji kremu. 

Wlewamy do miski, ścieramy trochę parmezanu do smaku i dekorujemy bazylią, szczypiorkiem
i grzankami.



  



2 komentarze:

  1. Świetna wersja pomidorowej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :). Zachęcam również do zapoznania się z przepisem na zupę dyniową :)

      http://anoziwidelec.blogspot.com/2015/09/zupa-dyniowa-z-chipsami-serowymi-i.html

      Pozdrawiam

      Usuń