Na przywitanie trochę słodkości – S jak Suflet.
Składniki:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag mlecznej czekolady
- 10 dag masła
- 4 dag mąki tortowej
- 8 dag cukru pudru
- 3 jajka
- cynamon
- borówki
- kakao
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło dzielimy na małe kawałki, rozpuszczamy
w kąpieli wodnej, dodajemy gorzką czekoladę
w kąpieli wodnej, dodajemy gorzką czekoladę
Ciągle mieszamy do rozpuszczenia się składników. Dodajemy czekoladę mleczną. Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszając
trzepaczką, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem, wnętrze foremek obsypujemy kakao
Wypełniamy foremki przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C (bez termoobiegu) i pieczemy 7-10 minut, aż suflet urośnie
i delikatnie się zarumieni. Żeby uzyskać płynne czekoladowe wnętrze, długość pieczenia
w zupełności wystarczy. Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami i gałką loda.
w zupełności wystarczy. Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami i gałką loda.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz