niedziela, 12 kwietnia 2015

Suflet czekoladowy


Po 6 latach podróży przyszedł czas na mojego kulinarnego i podróżniczego bloga. Zapraszam!
Na przywitanie trochę słodkości – S jak Suflet.

Składniki:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag masła
  • 4 dag mąki tortowej
  • 8 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • cynamon
  • borówki
  • kakao
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło dzielimy na małe kawałki, rozpuszczamy
w kąpieli wodnej, dodajemy gorzką czekoladę
Ciągle mieszamy do rozpuszczenia się składników. Dodajemy czekoladę mleczną. Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszając
trzepaczką, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem, wnętrze foremek obsypujemy kakao
Wypełniamy foremki przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C (bez termoobiegu) i pieczemy 7-10 minut, aż suflet urośnie
i delikatnie się zarumieni. Żeby uzyskać płynne czekoladowe wnętrze, długość pieczenia
w zupełności wystarczy. Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami i gałką loda.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz