Zdrów jak ryba...? :) Warto wzbogacić swoją dietę o przepysznego dorsza. Dziś dorsz z kaszą jaglaną i potrawką warzywną.
Składniki: (2 porcje)
- 2 kawałki dorsza,
- kasza jaglana,
- curry,
- 5 marchewek,
- pomidory -słodkie,
- 3 pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- cytryna,
- pietruszka.
Dorsza przygotować na blaszce, doprawić solą pieprzem, cytryną. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
W tym samym czasie przyszykować kaszę jaglaną i potrawkę warzywną.
Kasza jaglana
Kaszę jaglaną gotować w wodzie wymieszanej z curry i solą. Wszystko gotować około 12 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć z saszetki, odsączyć.
Potrawka warzywna
Marchewki, pietruszkę obrać i pokroić w paski. Zagotować w wodzie aż zmiękną. Dodać pokrojone pomidory i zapiekać z oliwą z oliwek przez 5-7 minut.
Wszystko podawać razem. Dorsza posypać świeżą pietruszką i gotowe. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz